Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα και τη βαθιά πολιτισμική αξία των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της, ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία την και ανάδειξή τους.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα και τη βαθιά πολιτισμική αξία των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της, ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία την και ανάδειξή τους.Το άνυδρο τοματάκι Χίου είναι ένα προϊόν αγροδιατροφής ιδιαίτερα γνωστό για τα έντονα αρώματά του και τον άνυδρο τρόπο καλλιέργειάς του.
Κατά την ξήρανσή του διατηρεί το έντονο χρώμα του, καθότι αυτή πραγματοποιείται υπό σκιά. Προσφέρει δε μοναδικά στιγμιότυπα στα χωριά που επιλέγονται εξωτερικοί σκιεροί χώροι για την ξήρανσή του.
Η ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι πλήρως εγκλιματισμένη στις συνθήκες του νησιού.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, ο χαρακτηρισμός το Τοματάκι Χίου ως προϊόν Π.Ο.Π – Π.Γ.Ε θα εδραιώσει και θα αναδείξει την ταυτότητα του, καθώς και την σύνδεση του με το νησί της Χίου δημιουργώντας πρόσθετα κίνητρα στους καλλιεργητές του να ασχοληθούν με την τυποποίηση του, συμβάλλοντας και με τον τρόπο αυτό σε μια καλύτερη αξιοποίηση και οικονομική προοπτική για το νησί της Χίου.
Η πιστοποίηση με εθνικά και διεθνή σήματα αποτελεί μια παγκόσμια τάση στην ανάδειξη και εξέλιξη των σύγχρονων προϊόντων ποιότητας. Τα Ευρωπαϊκά σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι δύο από τα πλέον σημαντικά παγκοσμίως αφού έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης και αξιοπιστίας. Η ελληνική αγροτική παραγωγή έχει αναδείξει πολλά τέτοια προϊόντα, βασιζόμενη στο εγχώριο γενετικό υλικό, σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας και συνταγές για να επιτύχει την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Το άνυδρο τοματάκι Χίου θα είναι το έκτο κατά σειρά προϊόν της Χίου, που ευχή όλων είναι να μπει στη λίστα των Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ήδη ως Π.Ο.Π. είναι χαρακτηρισμένα:
η μαστίχα, το μαστιχέλαιο, η τσίκλα και η ελιά θρούμπα Χίου.
Ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης είναι χαρακτηρισμένο το μανταρίνι Χίου.
- Γράφει ο Σέρκος Χαρουτουνιάν*
Εγώ και η εξειδικευμένη ομάδα μου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) έπειτα από εκτενή και τεκμηριωμένη μελέτη επιλέξαμε για πιστοποίηση της Γεωγραφικής τους Προέλευσης (ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ) πέντε προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου.

































































































