Στο σχέδιο «Local Tour» συμμετέχει η ΕΤΑΧ μαζί με άλλες 17 αναπτυξιακές εταιρείας – εταίρους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως ανέφεραν σε συνέντευξή τους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΧ, Σταμάτης Κολώτος και το μέλος της ΕΤΑΧ, Αντιγόνη Μαϊστράλη, η ΕΤΑΧ έχει αναλάβει τον συντονισμό και την οργάνωση του 1ου διημέρου ανταλλαγής καλών πρακτικών στην Χίο.
Το «Local Tour» αφορά μια διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με αντικείμενο την διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής στις εμπλεκόμενες περιοχές.
Το σχέδιο «Local Tour» αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με συντονιστή την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Συμμετέχουν ως εταίροι 17 αναπτυξιακές εταιρείες από την υπόλοιπη Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η ΕΤΑΧ η οποία έχει αναλάβει στο πλαίσιο υλοποίησης το συντονισμό και την οργάνωση του 1ου διημέρου ανταλλαγής καλων πρακτικων στη Χίο. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής στις εμπλεκόμενες περιοχές. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, με το οποίο θα συνδέεται η κάθε περιοχή, ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός. Ακόμα πιο λεπτομερής περιγραφή με εξειδίκευση τους στόχους:
Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου αφορούν στις παρακάτω συνιστώσες:
1. Διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές με την δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προτάσεων.
2. Προβολή, ενίσχυση της φήμης και δημιουργία ισχυρής τοπικής ταυτότητας με άξονες την τοπική γαστρονομία, τα πολιτιστικά στοιχεία, τις παραδόσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των ωφελούμενων περιοχών.
3. Σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κτλ.) με την τοπική βιοτεχνία, κυρίως πρώτης μεταποίησης, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις τουριστικές δραστηριότητες και τον τοπικό σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία μίας συνεχώς ανατροφοδοτούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας.
4. Βελτίωση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τη ζήτηση και τις νέες τάσεις της αγοράς, καθώς και μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με όλες τις σχετικές διαστάσεις του οινογαστρονομικού τουρισμού, μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου.
5. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος και αφύπνιση της τοπικής ταυτότητας μέσω της ενεργούς συμμετοχής του.
6. Αξιοποίηση της συγκεντρωμένης εμπειρίας των ΟΤΔ και των προηγούμενων σχετικών σχεδίων συνεργασίας και ενίσχυση της συνεργασίας των περιοχών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μόνιμου δικτύου συντονισμένων δράσεων.

































































































