Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Lockdown για τους ανεμβολίαστους μαζί με τα σχολεία, μένει και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου ενημερώνει ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές

[hsas-shortcode group=1″” speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]

[masterslider id=”28″]


Έρχεται το lockdown για τους ανεμβολίαστους με τα νέα μέτρα, ενώ δεν φεύγει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη ζωή όλων, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Το «lockdown» για τους ανεμβολίαστους με νέα μέτρα έρχεται μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής σε διάφορες περιοχές της χώρας παραμένει πάντα στο τραπέζι και δεν φεύγει.

Μπορεί μια σειρά από νέα μέτρα να αφορούν τους ανεμβολίαστους, όταν όμως τα πράγματα με τον κορονοϊό ξεφεύγουν θα επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Με το άνοιγμα των σχολείων με τη λογική του 50% (δηλαδή να αρρωστήσει η μισή τάξη και μετά να κλείσει) είναι βέβαιο – όπως λένε οι επιστήμονες ότι θα υπάρξει τεράστια διασπορά.

Μπορεί χθες η ΝΔ να κατηγορούσε για fake news, χρησιμοποιώντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μαθητές που έχει η Ελλάδα στις τάξεις είναι λίγοι (μόλις 17 ανά τάξη στο Δημοτικό), ωστόσο όσοι είναι γονείς και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο γνωρίζουν ότι οι αίθουσες έχουν 25 παιδιά, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα… Οι στατιστικές βγαίνουν μετρώντας το Δημοτικό σε ένα χωριό που μπορεί να έχει 10 παιδιά στην τάξη και το Δημοτικό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που σίγουρα έχει 25 παιδιά…

Ταυτόχρονα τα σχολεία ανοίγουν πάλι ακριβώς όπως έκλεισαν… Μόνη διαφορά ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και ορισμένων παιδιών 12 με 17 ετών. Στα υπόλοιπα αντί να κλείνει η τάξη με ένα κρούσμα, θα κλείνει όταν αρρωστήσουν τα μισά παιδιά, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Σε ισχύ τίθεται από τις 13 Σεπτεμβρίου το νέο πακέτο των μέτρων για την προστασία από την Covid-19. Το εν λόγω πακέτο έχει χαρακτηριστεί «lockdown» για τους ανεμβολίαστους, καθώς κατά βάση αυτούς αφορούν οι απαγορεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ημερομηνία – κλειδί, καθώς την ίδια ημέρα ανοίγουν τα σχολεία και υπάρχει φόβος για αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί προβλέπουν έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά έως τα τέλη του Σεπτεμβρίο.

Αυτή τη στιγμή πλήρως εμβολιασμένοι είναι 5.799.038 πολίτες, ενώ τουλάχιστον με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 6.179.949 πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους πολίτες θα γίνει πιο δύσκολη, ενώ την ίδια ώρα θα υποστούν μια σειρά απαγορεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

[masterslider id=”48″]

[masterslider id=”12″]

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]Ροή Ειδήσεων

Related Posts

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του ChiosIn.gr ώστε να μη χάνετε καμία καινούργια είδηση. Συμπληρώστε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε το κουμπί εγγραφής.

Next Post