Κυριακή της Πεντηκοστής στην Αυτοκρατορική Σταυροπηγιακή και Βυζαντινή Ιερά Νέα Μονή.
Την Κυριακή της Πεντηκοστής τιμάται η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ήταν η εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε ο Χριστός πριν την Ανάληψη. Το Άγιο Πνεύμα, λοιπόν, στάλθηκε για να φωτίσει τους Αποστόλους και να δυναμώσει το έργο τους.
Έπειτα από την επιφοίτηση, οι Απόστολοι βγήκαν από το υπερώο και άρχισαν να κηρύττουν στους Ιουδαίους που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, μιλώντας στον καθένα στη γλώσσα του, για τα θαυμαστά έργα του Θεού. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο, εορτάζουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, μια ημέρα πριν την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Αμέσως μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τελούμε τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, Εσπερινό της Πεντηκοστής (Αγίου Πνεύματος).
Έτι και έτι, κλίναντες τα γόνατα, του Κυρίου δεηθώμεν…


































































































