Οι ενέργειες του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη και της Περιφερειακής Αρχής για εξωστρέφεια και ανάδειξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια ως δημοφιλείς προορισμούς, αλλάζοντας την εικόνα τους στην εγχώρια και διεθνή τουριστική σκακιέρα.
Το Φεστιβάλ της Χίου και η φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας γίνει θεσμός, φιλοξενώντας σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, αλλά και η στοχευμένη προβολή του νησιού με κάθε ευκαιρία, έχουν ως αποτέλεσμα η Χίος να έχει πλέον αποκτήσει τουριστική ταυτότητα, έχοντας κατακλυστεί από τουρίστες όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , εμπνέοντας ακόμη και ένα από τα κορυφαία περιοδικά στον κόσμο, το Vogue, να επισκεφτεί την Χίο και να φιλοξενήσει εικόνες στο πρωτοσέλιδο της.
Το Δείπνο που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος την περασμένη Πέμπτη προς τιμήν των Πρέσβεων των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, είχε έντονο το Χιώτικο στοιχείο, βάζοντας τα προϊόντα της Μυροβόλου σε πρώτο πλάνο.
Το μενού είχε στην κυριολεξία «άρωμα Χίου» καθώς παίρνοντας το στα χέρια τους οι προσκεκλημένοι μύριζαν τα δάκρυα μαστίχας που είχαν επιμελώς «κεντηθεί» πάνω, ενώ έντονη επίσης ήταν η μυρωδιά από τα σκίνα μαστίχας που είχαν δεθεί στην εσωτερική σελίδα του μενού.
Την παράσταση «έκλεψε» η Σούπα Φασολάδας με Χιώτικο μανταρίνι, από παραδοσιακή συνταγή, η οποία μαγειρεύτηκε με αποκλειστικά προϊόντα της Χίου, από τον Χιώτη μάγειρα Δημήτρη Μανωλάκη και ήρθε στην Μυτιλήνη την ημέρα του δείπνου. Επίσης το μενού περιελάμβανε ελιές θρούμπες Χίου, Μασουράκια Χίου και λικέρ μαστίχας, με τους καλεσμένους να μένουν εντυπωσιασμένοι από την γεύση και την ποιότητα τους, ρωτώντας λεπτομέρειες για τα προϊόντα.
Η γνωστή σεφ και Πρέσβειρα γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μιλώντας στην εκδήλωση, έκανε εκτενή αναφορά στα προϊόντα της Χίου, στον γαστρονομικό πλούτο του νησιού και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Για  δεκαετίες η Χίος ήταν περισσότερο γνωστή για τον θρησκευτικό τουρισμό και κυρίως για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, ενώ από το 2015 και μετά μπήκε και η ταμπέλα του μεταναστευτικού. Τα τελευταία χρόνια και δη μετά το 2022, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει άρδην και η Χίος αποτελεί πλέον έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, χάρις τις συνεχείς και άοκνες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής. Το Φεστιβάλ της Χίου που έγινε θεσμός αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες ανάδειξης του νησιού, όπως τελευταία στο δείπνο προς τιμήν των Πρέσβεων, έχουν καταστήσει την Χίο σε νησί του Πολιτισμού, της Γαστρονομίας, του Τουρισμού και αναδεικνύουν την πραγματική ομορφιά της Μυροβόλου. Αυτοί είναι και οι λόγοι που ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά στον κόσμο έρχεται στην Χίο για να αποτυπώσει αυτές τις ομορφιές. Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε ως Περιφερειακή Αρχή με ακόμη μεγαλύτερη ορμή την ανάδειξη του Βορείου Αιγαίου». 




			









































































			













  
								
								
															
								

															
								
															
								



