Το δόγμα της εκκένωσης και το θέατρο της βιντεοκλήσης
4 εκατομμύρια στρέμματα καμένα, ένας ανοχύρωτος μηχανισμός και το επικοινωνιακό σόου στη Χίο
Την ώρα που η Ελλάδα μετρά ακόμη μια τραγωδία με δεκάδες μέτωπα φωτιάς και καταστροφές ανυπολόγιστες, η κυβέρνηση συνεχίζει να πουλά το αφήγημα της «καλύτερης προετοιμασίας όλων των εποχών». Μόνο που τα στοιχεία τους διαψεύδουν.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, την τελευταία τετραετία έχουν καεί πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα. Μόνο πέρσι χάθηκαν 2 εκατομμύρια στρέμματα, η δεύτερη χειρότερη χρονιά από το 2007, παρά τα 200 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για ενοικιάσεις εναέριων μέσων.
Ένας μηχανισμός στα όρια της κατάρρευσης
Η πραγματικότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι αποκαλυπτική.
• Από τις 4.000 οργανικές θέσεις πυροσβεστώνλείπουν περίπου 4.500.
• Η ηλικία του προσωπικού ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 45 έτη, με ελάχιστες νέες προσλήψεις.
• Τα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής (Canadair CL-215) βρίσκονται σε καθεστώς «κανιβαλισμού» για να πετάξει το ένα με ανταλλακτικά του άλλου, ενώ τα περισσότερα Air Tractors παραμένουν καθηλωμένα λόγω βλαβών.
• Από τα 11 ελικόπτερα Ericsson, μόλις τα μισά είναι διαθέσιμα, ενώ οι καθυστερήσεις στη συντήρηση τα κρατούν στο έδαφος.
Παρά τις ελλείψεις, η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα της «προληπτικής εκκένωσης». Μια τακτική που σώζει μεν ζωές, αλλά αφήνει τα χωριά και τις περιουσίες στο έλεος της φωτιάς. Κάπως έτσι, ολόκληρες περιοχές σβήνουν από τον χάρτη, με τους πολίτες να βλέπουν τον κόπο μιας ζωής να γίνεται στάχτη.
Από το δόγμα της εκκένωσης στο δόγμα της… βιντεοκλήσης
Κι ενώ οι κάτοικοι στη Βολισσό μετρούσαν πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης αποφάσισε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου.
Έβγαλε σε… βιντεοκλήση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μιλήσει με τον πρόεδρο του χωριού. Ο ίδιος ο κ. Μηταράκης ανάρτησε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους με πράξεις».
Όμως το μήνυμα που πέρασε στην κοινωνία δεν ήταν η στήριξη, αλλά η γραφικότητα. Σε μια στιγμή που θα έπρεπε να προτάσσεται η σοβαρότητα, αυτό που φάνηκε ήταν ένας πρωθυπουργός να εμφανίζεται χαμογελαστός (!) σε οθόνη κινητού μέσα στο καφενείο του χωριού.
Η οργή και στα κοινωνικά δίκτυα
Το αποτέλεσμα ήταν καταιγιστικό κράξιμο. Ενδεικτικά σχόλια πολιτών κάτω από την ανάρτηση του κ. Μηταράκη:
• «Και μόνο που υπάρχουν αυτοί οι πεντέξι κάτοικοι που καταδέχτηκαν να υποστούν αυτόν τον εξευτελισμό, να είστε ευχαριστημένοι…»
• «Και μόνο η ανάρτηση σου τα λέει όλα! Άχρηστος μαζί με πολλούς άχρηστους!»
• «Τα πάντα επικοινωνία..! Είδαμε και τι κάνατε για τη Θεσσαλία που πνίγηκε και την υπόλοιπη Ελλάδα..! Καιρός να φύγετε απατεώνες».
Ακόμη και η τοπική αρχή βρέθηκε στο στόχαστρο. «Μόνο που ο πρόεδρος καταδέχτηκε να κάνει βιντεοκλήση απ’ το καφενείο είναι ότι να ναι η κατάσταση», σημείωσε ένας χρήστης.
Και κάπως έτσι, το καφενείο της Βολισσού έγινε σύμβολο μιας κυβέρνησης που αντί για πράξεις, επιλέγει σόου. Όπως σχολιάστηκε εύστοχα: «πλέον γελάνε μαζί τους και τα καφενεία».
Η ουσία που χάνεται στις στάχτες
Η χώρα καίγεται ξανά και ξανά, οι πολίτες ζουν με τον φόβο κάθε καλοκαίρι, και το μόνο που αλλάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Με δόγμα «εκκένωσης», μηχανισμό αποδεκατισμένο και εναέρια μέσα γερασμένα, το μόνο που περισσεύει είναι οι υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Κι όσο οι κυβερνώντες στήνουν βιντεοκλήσεις στα καφενεία, η Ελλάδα συνεχίζει να μετράει καμένα δάση, κατεστραμμένες ζωές και έναν κρατικό μηχανισμό που αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ανεπαρκής και ανοχύρωτος.
Φίλιππος Καραγιώργης
Γραμματέας Π.Ο. Βορείου Αιγαίου
Κίνημα Δημοκρατίας