Φεστιβάλ Χίου 2026: Προσωπικότητες διεθνούς κύρους και καλλιτέχνες δίνουν φέτος το «παρών»
Την παρουσίαση του 5ου φεστιβάλ στο Χιώτικο κοινό σε σημερινή συνέντευξη τύπου η ‘ψυχή’ του φεστιβάλ κ. Δήμητρα Μουτζούρη, ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέριας κ. Κυριάκος Αρβανίτης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κ. Μαρία Κόβα
Το «THE CHIOS FESTIVAL» συμπληρώνει 5 χρόνια και οι δράσεις που ετοιμάζονται από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου είναι ξεχωριστές.
Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για το «THE CHIOS FESTIVAL» καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια δημιουργικής πορείας και ετοιμάζονται εμβληματικές εορταστικές δράσεις στις οποίες θα παραστούν ως εκλεκτοί προσκεκλημένοι ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Το 5ο «THE CHIOS FESTIVAL», μια σημαντική δράση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της UNESCO και του American-Hellenic Chamber of Commerce.
Από τις 25 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου η Χίος γίνεται σημείο συνάντησης πολιτισμού, επιστήμης και τέχνης – Μεγάλη αφιέρωση στα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών
Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της ιστορίας και του πολιτισμού, το 5ο THE CHIOS FESTIVAL επιστρέφει φέτος στη Χίο, γιορτάζοντας πέντε χρόνια δημιουργικής παρουσίας με ένα πρόγραμμα υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας.
Η παρουσίαση του επετειακού φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, όπου η «ψυχή» της διοργάνωσης, κ. Δήμητρα Μουτζούρη, ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Κυριάκος Αρβανίτης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κ. Μαρία Κόβα παρουσίασαν τις φετινές δράσεις.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 25 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2026, ως σημαντική δράση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της UNESCO και του American-Hellenic Chamber of Commerce.
Στις επετειακές εκδηλώσεις αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Η Ακαδημία Αθηνών τιμάται στη Χίο
Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει η Δευτέρα 31 Αυγούστου, η οποία είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 100 χρόνων της Ακαδημίας Αθηνών. Η εκδήλωση αποτελεί μια κορυφαία επιστημονική και ακαδημαϊκή διοργάνωση, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων.
Η βραδιά θα ανοίξει με χαιρετισμό του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, επόπτη του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διαστήματος και τέως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες, όπως η Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας στο Harvard Medical School, ο Στυλιανός Αντωναράκης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο Γεώργιος Χρούσος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, ο Αθανάσιος Φωκάς, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, καθώς και ο Olle Kämpe, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Karolinska Institutet και πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το 2025.
Μουσική, θέατρο και πολιτιστικές δράσεις
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινά στις 25 Αυγούστου με συναυλία του Akyla και θεατρική παράσταση με τη Χριστίνα Κλούβα.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στον ιστορικό χώρο του Casteli, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου και συναυλία της Ελένης Δήμου.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας». Παράλληλα, η κλασική μουσική θα βρεθεί στο επίκεντρο με τη διακεκριμένη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, η οποία θα εμφανιστεί μαζί με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.
Στο Casteli θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση «Η γυναίκα πίσω από τον Έλγιν», ενώ στο Κάστρο της Χίου θα παρουσιαστεί έκθεση έργων του Σωτήρη Σόρογκα.
Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στον Ανάβατο με την παράσταση της Κατερίνας Διδασκάλου «Ο Μονόλογος της Κλυταιμνήστρας» της Marguerite Yourcenar, με τη συμμετοχή της Χιώτισσας Αναστασίας Γαλερού – Βλάση.
Ένα φεστιβάλ με διεθνή προσανατολισμό
Το επετειακό THE CHIOS FESTIVAL φιλοδοξεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Χίου στον πολιτιστικό χάρτη, συνδυάζοντας την ιστορική κληρονομιά του νησιού με τη σύγχρονη επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία.
Παρουσιαστές των εκδηλώσεων θα είναι οι Γιώργος Κουβαράς, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Κατερίνα Γκαγκάκη και Καλλιρόη Μυριαγκού.
Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, σημαντικών καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού, το 5ο THE CHIOS FESTIVAL επιχειρεί να αποτελέσει έναν χώρο διαλόγου ανάμεσα στην επιστήμη, την τέχνη και την ιστορία, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή δυναμική ενός θεσμού που έχει πλέον καθιερωθεί.













































































































