[hsas-shortcode group=1″” speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]
[masterslider id=”28″]
Tίθεται σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και προβλέπει τη δημιουργία συστήματος ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης των ιδιόκτητων ιπποειδών (άλογα, γαϊδούρια κ.α). Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες τους και θα υπάρχει έλεγχος των ζώων που εγκαταλείπονται στους δρόμους.
Επισημαίνεται ότι το ΦΕΚ 2028/21-4-2022 τεύχος Β΄ αρχίζει να ισχύει έξι (6) μήνες μετά τη δημοσίευσή της στις 21 Οκτωβρίου του 2022.
Σχετικές πληροφορίες που αφορούν στην όλη διαδικασία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται και τον τρόπο συμπλήρωσης της αιτήσεως επισυνάπτονται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για κάθε σχετική πληροφορία στα τηλέφωνα 2251047427 και 2251042236 (Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε.) στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
[masterslider id=”48″]
[masterslider id=”12″]
-
Σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 726/107637/21-4-2022, (ΦΕΚ 2028/21-4-2022τεύχος Β΄ ) Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πουαρχίζει να ισχύει έξι (6) μήνες μετά τη δημοσίευσή της δηλαδή στις 21Οκτωβρίου του 2022 , θεσπίζεται η δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίησηκαι καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών, την καταχώριση τωνεγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων αυτών.Γιατηκαταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών σύμφωναμε το άρθρο 5τηςπαραπάνω Υπουργικής Απόφασης θα πρέπει: ο υπεύθυνος εγκατάστασης ιπποειδών, πριν από την είσοδο ζωικούκεφαλαίου στην εγκατάσταση του, να υποβάλλει στην κτηνιατρικήυπηρεσία της περιοχής αρμοδιότητας του αίτηση, προκειμένου ηεγκατάσταση να καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΚτηνιατρικήςΗλεκτρονική Βάσης Δεδομένων που τηρεί και να της αποδοθεί ομοναδικός αριθμός καταχώρισηςΗ αίτηση περιλαμβάνει: το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλουεγγράφου ταυτοποίησης, τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (τηλέφωνο ,κινητό τηλέφωνο,διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας), την έδρα της εγκατάστασης (Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος,Δημοτική Ενότητα, Διεύθυνση,ΤΚ, Γεωγραφικές Συντεταγμένες), στην περίπτωση εγκατάστασης όπου διατηρούνται δεσποζόμενα ιπποειδήσε ημιελεύθερες συνθήκες, σχετική υπεύθυνη δήλωση.Εν συνεχεία η Κτηνιατρική Υπηρεσία καταχωρεί την εν λόγω εγκατάσταση καιτα στοιχεία του υπευθύνου της στην ΚΗΒΔΙ και της αποδίδει τον μοναδικό κωδικόαριθμό καταχώρισης.Η μορφή του κωδικού αριθμού είναι η εξής: ELXX01ZZZZ Όπου: ΧΧ: ο κωδικός αριθμός του Νομού (Περιφέρειας στην περίπτωση τουΝομού Λέσβου),
-
01: δείκτης ότι πρόκειται για εγκατάσταση ιπποειδών. ΖΖΖΖ: ο αύξωναριθμός της εγκατάστασης.Η απόδοση του κωδικού αριθμού καταχώρισης δεν αποτελεί τεκμήριο για τηνόμιμη λειτουργία της εγκατάστασης.Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων ιπποειδών διατηρούν διαρκώς ενημερωμένοαρχείο για τρία τουλάχιστον (3) έτη.Για τη ταυτοποίηση και καταχώριση ιπποειδών που γεννιούνται στη χώρασύμφωνα με το άρθρο 7 της Υπουργικής Απόφασης 726/107637/21-4-2022,(ΦΕΚ 2028/21-4-2022 τεύχος Β΄ ) θα πρέπει : όλα τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ναταυτοποιούνται ατομικά με ενέσιμο πομποδέκτη(μέσο ταυτοποίησης), οοποίος φέρει ένα μοναδικό κωδικό που εκπέμπει. Η εμφύτευση του πομποδέκτη πραγματοποιείται αποκλειστικά απόκτηνίατρο. Ο κτηνίατρος που πραγματοποιεί την εμφύτευση και ο υπεύθυνοςεπιχείρησης ιπποειδούς συνυπογράφουν ένα έντυπο ταυτοποίησης.Εν συνεχεία ο υπεύθυνος υποβάλλει το παραπάνω έντυπο ταυτοποίησης : στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που επιβλέπειτην εγκατάσταση του και στην οποία διαμένει συνήθως το ιπποειδές,προκειμένου να αιτηθεί την έκδοση τυποποιημένου εγγράφουταυτοποίησης Σε περίπτωση αλλαγής υπευθύνου επιχείρησης του ιπποειδούς, ο νέοςυπεύθυνος, πρέπει εντός επτά (7) ημερών από την ημέρα που ανέλαβε τηνευθύνη του ιπποειδούς να υποβάλλει αίτηση στην κτηνιατρική υπηρεσίαπρος ενημέρωση για τη μεταβολή αυτή. Ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς μεριμνά ώστε κάθε ιπποειδές υπότην ευθύνη του να ταυτοποιείται, εντός χρονικής περιόδου που δενυπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία γέννησης τουζώου και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την αναχώρηση του ζώου από τηνεγκατάσταση όπου γεννήθηκε για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις τριάντα(30) ημέρες. Σε περίπτωση θανάτωσης ή θανάτου ιπποειδούς, με ευθύνη τουυπεύθυνου επιχείρησης του ιπποειδούς ,ανακτάται από το ιπποειδές οενέσιμος πομποδέκτης και το αργότερο εντός επτά (7) ημέρες από τηνημερομηνία θανάτωσης ή θανάτου του ιπποειδούς, παραδίδεται στηνκτηνιατρική υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπουκαταστρέφεται.Η μετακίνηση ιπποειδών εκτός Νομού Λέσβου θα πραγματοποιείται μόνοεφόσον έχει ταυτοποιηθεί το ιπποειδές στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων τηςΔ/νσης Κτηνιατρικής Π.Β.Αιγαίου και το ζώο φέρει εμφυτευμένο πομποδέκτη.Η αριθ. πρωτ. 726/107637/21-4-2022, (ΦΕΚ 2028/21-4-2022 τέυχος Β΄ )απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα έχει ισχύ απότης 21 Οκτωβρίου 2022
-
.Πληροφορίες και διευκρινήσεις δίδονται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στατηλέφωνα 2251047427 και 2251042236 (Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε.) στις εργάσιμες ημέρες καιώρες.
Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο
Ακολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο facebook
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]