[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
[masterslider id=”52″]
[masterslider id=”48″]
Η έλλειψη σήμανσης και πληροφόρησης υποβαθμίζει το μνημείο του Κάστρου
Το Κάστρο της Χίου δεσπόζει στα βόρεια του κεντρικού λιμένα του νησιού. Τα ψηλά τείχη και οι εντυπωσιακοί προμαχώνες του προτάσσουν την κυρίαρχη παρουσία τους ανά τους αιώνες. Ένας ολοζώντανος οικισμός περικλείεται στο εσωτερικό του, δρομάκια-λαβύρινθοι, παραδοσιακές οικίες, μνημεία βυζαντινής, γενουατικής και οθωμανικής κατασκευής.

Το Κάστρο της Χίου από ψηλά
Το περσινό καλοκαίρι, με αφορμή προσωπική εκδήλωση στο νησί, επισκέπτες προερχόμενοι από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο (Κρήτη, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Κύπρο, Σίφνο και Θεσσαλονίκη) επισκέφθηκαν τη Χίο. Πρώτο μέλημα μας ήταν να τους γνωρίσουμε τις ομορφιές του νησιού και μεταξύ αυτών και το Κάστρο της Χίου.
Αρκετοί από τους φιλοξενούμενους λοιπόν, περιηγήθηκαν στην πόλη και επισκέφθηκαν το Κάστρο της! Όταν ρωτήθηκαν για το ποιες είναι οι εντυπώσεις τους από το μνημείο, τα σχόλια ήταν περιεκτικά και σύντομα, όπως και η επίσκεψη τους σε αυτό. Σχεδόν όλοι εισήλθαν από την κεντρική πύλη Μαγγιόρε, έφτασαν στην πλατεία και ξαναβγήκαν στο λιμάνι. Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε κάποια πινακίδα (εξαιρουμένης της σχεδόν ξεθωριασμένης πινακίδας της πλατείας), είτε κάποιος οδηγός ή κάποιο έντυπο που να τους καθοδηγεί, να τους εξιστορεί την ιστορία και τη σημαντικότητα του μνημείου, καθώς και να τους παροτρύνει να εισχωρήσουν σε αυτό για να ανακαλύψουν τις όμορφες πτυχές του. Πίστευαν ότι το Κάστρο αρχίζει και τελειώνει μεταξύ πύλης και πλατείας!!!

Στο εσωτερικό του Κάστρου με παραδοσιακές στενομέτωπες κατοικίες με τους παραδοσιακούς κιοσέδες – αρκετοί από αυτούς είναι ετοιμόρροποι
Τα πιο πάνω στάθηκαν ως αφορμή για να προθυμοποιηθούμε να τους προσφέρουμε ένα περίπατο στο Κάστρο, γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τους αλλάζαμε την αρχική τους εντύπωση. Εξάλλου, οι επισκέπτες μας, παρακολουθούσαν από διαδικτύου τις πολυετείς προσπάθειες μας για το Κάστρο και γνωρίζαν την αγάπη μας γι’ αυτό. Συνοδευόμενοι από μέλη της ομάδας μας, ξεκινήσαμε την περιήγηση, αναδείξαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κάστρου και εξιστορήσαμε την πλούσια και μαρτυρική ιστορία του.

Πινακίδα από επίσκεψη μας στο οχυρό/φρούριο Βελιγραδίου – μέσα από τις πινακίδες και μόνο μάθαμε αρκετά πράγματα γι’ αυτό που βλέπαμε
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι φιλοξενούμενοι ενθουσιάστηκαν και αντιλήφθηκαν το πόσο σημαντικά ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο είναι το Κάστρο της Χίου και ο παραδοσιακός οικισμός του. Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός τους που άντεξαν χωρίς κανένα παράπονο το δίωρο περίπατο μας, παρέβλεψαν τα αυτοκίνητα που έκλειναν πολλές φορές τους στενούς δρόμους του οικισμού, τους ετοιμόρροπους κιοσέδες και τα σπίτια, τα συνθήματα πάνω στους τοίχους, τα εγκαταλελειμμένα μνημεία (π.χ. Κουλάς, Κρύα Βρύση, τείχη κτλ.) και άλλα τόσα.

Πινακίδα από το Κάστρο της Μονεμβασιάς
Μπορεί για τους φιλοξενούμενους μας ο περίπατος αυτός να ήταν ικανός να τους αποκαλύψει ποιο είναι το Κάστρο της Χίου, τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους επισκέπτες, ντόπιους και μη που δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία; Μήπως πρέπει πλέον η αρχαιολογία και ο δήμος να συνεργαστούν και από κοινού να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χάρτες/πινακίδες/έντυπα/οδηγοί/επεξηγήσεις αναφορικά με την ιστορία του Κάστρου της Χίου, των μνημείων και του οικισμού του; Διερωτώμαστε αν τελικά πρόκειται για μία τόσο κοστοβόρα και δύσκολη ενέργεια, ώστε αυτή να περιορίζεται ως σήμερα σε μικρό αριθμό πληροφοριών μη εύκολα προσβάσιμων.
Η πιο πάνω εμπειρία μας στάθηκε η αφορμή για να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα ως τροφή για σκέψη.
Συντάχθηκε από Λ. Γλύπτη, μέλος της Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος
Πηγή: www.chioscastle.gr/
[masterslider id=”28″]
[masterslider id=”8″]
[masterslider id=”12″]