[hsas-shortcode group=1″” speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]
[masterslider id=”28″]
Αλλαγή πλεύσης για τις αστικές αναπλάσεις στο Κάστρο της Χίου…
Ήταν Ιούλιος του 2020 όταν ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Χίου, με αφορμή το κλείσιμο της οδού Άννας Κομνηνής, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο σχεδιασμό του Δήμου για το Κάστρο της Χίου: «Το φθινόπωρο η δημοτική Αρχή Χίου θα θέσει επί χάρτου το όραμά της για την ανάδειξη του Κάστρου της Χίου, σκοπεύοντας να ξεκινήσει το σχεδιασμό μιας ολιστικής παρέμβασης που θα περιλαμβάνει πλακοστρώσεις, εντός και εκτός του φρουρίου αλλά και διαμορφώσεις κι άλλων πυλών εισόδου» (πηγή:alitheia.gr ).
Έκτοτε σιγή ιχθύος μέχρι πριν λίγες μέρες, όπου έγινε νέα ανακοίνωση, η οποία ωστόσο δεν επανέφερε στην επικαιρότητα το υπεσχεμένο «σχεδιασμό ολιστικής παρέμβασης» που είχε εξαγγελθεί τον Ιούλιο 2020. Αυτή τη φορά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, ο Δήμος είχε προτείνει τα δύο συγκεκριμένα έργα μέσα στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ (τις αστικές αναπλάσεις του Κάστρου Χίου και της Λαχαναγοράς), οι πιστώσεις του οποίου θα αρκούσαν μόνο για τη χρηματοδότηση των μελετών, όχι όμως και των έργων. Έτσι, αποφασίστηκε, η μεταφορά των φακέλων των δύο έργων στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» ώστε να μπορέσουν χρηματικά να εξασφαλιστούν τόσο τα έργα όσο και οι μελέτες (πηγή:politischios.)
[masterslider id=”48″]
[masterslider id=”12″]
Φωτογραφία Ταξιάρχης Ζορμπας
Πάντως, μελέτες ακόμα και αν πραγματοποιήθηκαν, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ ως τώρα. Σε όλο το προαναφερθέν διάστημα (δηλ. από το 2020 ως σήμερα- δύο χρόνια σχεδόν), το Κάστρο βίωσε το σεισμό του Οκτωβρίου 2020 με αρκετές ζημιές σε σημεία του Κάστρου και κυρίως στον κεντρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, την κατάρρευση κτίσματος που ανήκε στον Δήμο Χίου τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και την πρόσφατα πλημμυρισμένη πλατεία του Κάστρου (έργο αστικής ανάπλασης του 2009) από την κακοκαιρία.

Η πλημμυρισμένη πλατεία του Κάστρου της Χίου έπειτα από νεροποντή
Θέση της ομάδας μας, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε και του συνόλου των ενεργών πολιτών που ενδιαφέρονται για την τύχη του Κάστρου της Χίου, είναι επιτέλους να υπάρξει συστηματική προσπάθεια με έμφαση τη συνεννόηση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, ώστε πράγματι να είναι εφικτός ένας πιο ρεαλιστικός ολιστικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση του Κάστρου Χίου. Ένας ολιστικός σχεδιασμός δεν μπορεί να έχει τύχη υλοποίησης έστω και εν μέρει ή να είναι ρεαλιστικός, αν δεν προκύψει από την αγαστή συνεργασία και συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων. Θεωρούμε ότι τώρα που επιτέλους αρχίζουν να διαφαίνονται κάποιες ενέργειες για την ανάδειξη και αποκατάσταση άλλων σημαντικών μνημείων της Χίου, είναι καιρός να προκύψει και μια συντονισμένη πρόταση για ίσως το μεγαλύτερο, ποικιλόμορφο και πολυσύνθετο μνημείο του νησιού μας, το Κ-Άστρο.
Μαρία Ματθαίου, Μέλος της Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος -CHIOSCASTLE.GR
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]