[hsas-shortcode group=1″” speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]
[masterslider id=”54″]
[masterslider id=”46″]
[masterslider id=”12″]
Με την αποκατάσταση από νοσήματα που απειλούν τη ζωή μας(καρδιαγγειακά, καρκίνοι,νεφρικές παθήσεις)ασχολήθηκε αυτή τη φορά η Ιατρική Ημερίδα Ενημέρωσης της Εταιρείας Αγωγής Υγείας Χίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στις 6μμ.
Την ημερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αγωγής Υγείας Χίου Γιώργος Μαρής Φαρμακοποιός Υγιεινολόγος που προσφέρει πολλά, χρόνια τώρα στο Χιακό κοινό, με αυτές τις διοργανώσεις, στις οποίες μπορεί ο καθένας να πάρει απαντήσεις χρήσιμες, πάνω σε θέματα υγείας που τον απασχολούν, όπως τόνισε στην αρχή της εκδήλωσης ο Νικόλαος Καρύτης Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Φυσικοθεραπευτών Χίου Λέσβου Σάμου(Βορείου Αιγαίου).
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου Νίκος Σμυρνιούδης, υπογράμμισε ότι, η Ιατρική ξεκινά με την πρόληψη, προχωράει στη θεραπεία και ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση και την επιτυχή επανένταξη του ανθρώπου στη ζωή, για αυτό πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η παρούσα ημερίδα, που επεκτείνει την ενασχόληση της Εταιρείας Αγωγής Υγείας και στην αποκατάσταση.
Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν ”Νοσήματα απειλούντα τη ζωή και οι δυσκολίες αποκατάστασης”, αλλά όπως είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιάννης Γεωργιάδης, οι λέξεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, γιατί με τη γνώση, την πρόληψη, τους καλούς γιατρούς που έχουμε και την πρόοδο της Ιατρικής, όλα αντιμετωπίζονται.
Η Εβελίνα Αθανασοπούλου Διευθύντρια του Δημόσιου ΙΕΚ Χίου, που έχει αρκετές Παρα’ι’ατρικές Ειδικότητες, τόνισε με την σειρά της από το βήμα του Ομηρείου, τη μεγάλη συμβολή της Εταιρείας Αγωγής Υγείας Χίου, στη ”δια βίου μάθηση” για όλους μας.
Ο Dr Γιώργος Νομικός Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, από το Προεδρείο της Ημερίδας, πρόσθεσε στις ομιλίες των προλόγων, ότι αυτό το ”μετά”, η αποκατάσταση δηλαδή των ασθενών μετά τη θεραπεία από βαριά νοσήματα και επανένταξή τους στη ζωή και το κοινωνικό σύνολο, είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Βασιλάκης, Ουρολόγος Γ.Ν. Χίου ”Σκυλίτσειο” που αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, με εμφανή διάθεση να καθησυχάσει φόβους μας που μπορεί να δημιουργούνται από ελλιπείς και επιφανειακές πληροφορίες που μπορεί να έχουμε επί του θέματος, αλλά και με σαφή διάθεση να μας προτρέψει να εξεταζόμαστε όλοι όσοι περάσαμε τα 40, σε εύλογα χρονικά διαστήματα, γιατί έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ευκολότερη θεραπεία και αντιμετώπιση. Τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις προστάτη που δεν είναι ανησυχητικές και δεν χρήζουν παρεμβάσεων, αλλά χρειάζονται μόνο παρακολούθηση. Αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης(προστατεκτομή, ακτινοβολία, βραχυθεραπεία)που πλέον είναι αποτελεσματικοί και πρόσθεσε ότι ο καρκίνος και ο προστάτης καίγονται, δεν αφαιρούνται.
Σ’ αυτό το σημείο μίλησε ο Διευθυντής του Ακτινολογικού του Νοσοκομείου μας Γιάννης Μαλαφής, αναφερόμενος στη συνεργασία Ακτινολογικού, Ουρολογικού, Καρδιαγγειακού, Ορθοπεδικού, Παθολογικού κλπ για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων. Αμέσως μετά έφυγε εσπευσμένα για κάποιο σοβαρό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Σιταράς, Επιμελητής Α’ Νεφρολόγος Γ.Ν. Χίου, με θέμα, ”Χρόνια Νεφρική Νόσος-Μια Σιωπηλή Επιδημία”. Τόνισε ότι η ζάχαρη και το αλάτι είναι εχθρός των νεφρών γιατί η υψηλή πίεση και ο διαβήτης τα καταβάλει. Πρόσθεσε ότι το ποσοστό της κρεατινίνης δεν είναι ούτε αποκλειστικός ούτε σίγουρος ασφαλής δείκτης ύπαρξης ή όχι της νεφρικής νόσου. Διασαφήνισε ότι άτομα με ίδια κρεατινίνη, αλλά διαφορετικά την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος τους, άλλα πάσχουν από τα νεφρά τους και άλλα όχι. Έδωσε έμφαση στο σημείο ότι η Νεφρική Νόσος δεν δίνει εμφανή συμπτώματα και όταν τα δώσει είναι πια αργά, για αυτό τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να εξεταζόμαστε από καιρό σε καιρό και να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, γιατί η έγκαιρη αντιμετώπιση φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Το επόμενο θέμα, ανέπτυξε η Δέσποινα Αγγελίδη, ειδικευόμενη της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Χίου, που μίλησε για τη Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση σε επείγουσες χειρουργικές παθήσεις. Εξήγησε ότι η Λαπαροσκόπηση είναι μια τεχνολογικά προηγμένη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται με μικρές τομές και δίνει τη δυνατότητα να δουν οι γιατροί με κάμερα τι γίνεται μέσα στο σώμα και να πραγματοποιήσουν μια πληθώρα από χειρουργικές επεμβάσεις. Με Λαπαροσκόπηση, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται επιτυχώς πολλές επείγουσες περιπτώσεις, όπως, Οξεία Κοιλία, Γαστροδωδεκαδακτυλικό Έκλος, Οξεία Χολοκυστίτιδα, Οξεία Σκωληκοειδίτιδα κλπ, που αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα κινδυνεύει η ζωή του ασθενή. Η Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση όπως είπε η κ. Αγγελίδη ενδείκνυται και προτιμάται σε ηλικιωμένα άτομα, σε άτομα με παχυσαρκία, σε ασθενείς με έντονο περιεγχειρητικό και μετεγχειρητικό κίνδυνο και σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, επειδή έχουμε λιγότερο πόνο, μειώνεται η πιθανότητα λοιμώξεων(αφού δεν έχουμε τραύματα από μεγάλες χειρουργικές τομές)και πιο γρήγορα ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στην κανονικότητά του. Συμπλήρωσε ότι η Λαπαροσκόπηση αντενδείκνυται σε ασθενείς με πολλές προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σε αιμοδυναμικά ασταθείς ασθενείς. Η ειδικευόμενη της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου Δέσποινα Αγγελίδη μίλησε με μεγάλη σαφήνεια και ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική. Ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ”Σκυλίτσειου” Νοσοκομείου Χίου Ευκλείδης Χάψας, τόνισε από το Προεδρείο της Ιατρικής Ημερίδας ότι το Νοσοκομείο Χίου και οι Γιατροί του, νιώθουν τιμή και υπερηφάνεια να έχουν τόσο υψηλής και καλής ποιότητας ειδικευόμενους, όπως η νεαρή Χιώτισα Ιατρός Δέσποινα Αγγελίδη.
Αμέσως μετά, μίλησε ο Νίκος Παπαγιάννης, Επεμβατικός Καρδιολόγος, αναπόσπαστο πολύτιμο κομμάτι της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χίου(όπως είπε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Νίκος Σμυρνιούδης). Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Νίκος Παπαγιάννης, αναφέρθηκε στην Καρδιαγγειακή αποκατάσταση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μίλησε για μύθους και πραγματικότητες πάνω στο θέμα. Τόνισε ότι πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι ασθενείς ακολουθούν πιστά τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει δοθεί. Να παίρνουν τα φάρμακά τους και να μην κάνουν τους γιατρούς από μόνοι τους για να μην έχουν δεύτερα και τρίτα εμφραγματα και επεισόδια. Επίσης τόνισε ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι απαραίτητες γιατί κρατούν χαμηλά τη χοληστερίνη, την πίεση και το ζάχαρο καθώς επίσης και το σωματικό βάρος, πράγματα που προσθέτουν χρόνια ζωής σε όλους μας. Τόνισε επίσης πόσο μεγάλος εχθρός για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το κάπνισμα, πόσο μάλλον για ανθρώπους που έχουν περάσει εμφράγματα και εγκεφαλικά. Πρόσθεσε ότι το κάπνισμα κόβεται και υπάρχουν τρόποι(καθυστερείς να ανάψεις τσιγάρο μερικά λεπτά, πίνεις νερό, τώρα υπάρχουν και υποκατάστατα για βοήθεια). Αν κόψει κάποιος το κάπνισμα στα 50 του χρόνια μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είπε και πρόσθεσε ότι οι καπνιστές ζουν 10 χρόνια λιγότερο. Τέλος είπε, κόψτε το κάπνισμα κι ας πάρετε λίγο βάρος(που με την άσκηση και τη σωστή διατροφή παράλληλα δεν θα το πάρετε). Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος θα είναι υπερδιπλάσια!
Για το θέμα αν θα πρέπει οι ασθενείς μετά την θεραπεία να είναι ενεργοί σεξουαλικά, τόνισε ότι η υγιής σεξουαλική ζωή και δράση, κάνει καλό και προσθέτει χρόνια ζωής.
Στη συνέχεια μίλησε ο MUDr Θεοδόσιος Ι. Αργυρούδης Msc, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, με θέμα Πρόληψη Γυναικολογικών Καρκίνων. Τόνισε κι εκείνος ότι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμφάνισης καρκίνων έχουν σχέση με τη συμπεριφορά μας. Δηλαδή με το κάπνισμα, με διατροφή ελλιπή σε λαχανικά και φρούτα, με την έλλειψη φυσικής άσκησης και με την απρόσεκτη σεξουαλική δραστηριότητα. Άρα, όπως είπε, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση(περπάτημα, ποδηλασία, κίνηση γενικώς ανάλογη της ηλικίας και των δυνατοτήτων του καθενός)καθώς και η ”ενάρετη” σεξουαλική ζωή, προλαμβάνουν καρκίνους! Τόνισε επίσης την τακτική επίσκεψη στο γιατρό για εξετάσεις(τεστ ΠΑΠ κλπ)και τον απαραίτητο εμβολιασμό των κοριτσιών από την κατάλληλη ηλικία. Πρόσθεσε ότι όσο πιο νωρίς γίνει μια διάγνωση νόσου, τόσο ευκολότερη, πιο ανώδυνη και πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία και η καταπολέμησή της.
Ακολούθησαν οι ομιλίες της Προ’ι’σταμένης Κοινωνικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Χίου ”Σκυλίτσειο” Ελένης Τσεκούρα και της Κοινωνικής Λειτουργού του Νοσοκομείου Χίου Μαρίας Δασκάλου, με θέμα, ”Ο ρόλος της κοινωνικής υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο. Αντιμετώπιση ασθενών που χρήζουν αποκατάσταση. Η Μαρία Δασκάλου τόνισε ότι στόχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι η παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε ασθενείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την καλύτερη ποιότητα της ζωής τους και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ασθένεια. Πρόσθεσε ότι η ασθένεια είναι συνάρτηση κοινωνικών, οικονομικών, ψυχολογικών και ατομικών προβλημάτων και υπάρχει η αναγκαιότητα να γνωρίζει το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό τις κοινωνικές συνθήκες και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς που θα βοηθήσουν στη θεραπεία. Η Ελένη Τσεκούρα επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Μονάδων Φροντίδας Υγείας και Μονάδων Αποκατάστασης για ηλικιωμένους και μοναχικά άτομα που δεν έχουν οικογένεια να τα φροντίσει και να τα υποστηρίξει. Αναφέρθηκε σε περιστατικά που αντιμετώπισαν στο Νοσοκομείο Χίου και ευχαρίστησε δημόσια τον Δημήτρη Σαρή Πρόεδρο του Γηροκομείου Κάμπου Χίου και τον Διευθυντή του Γηροκομείου τον Βαγγέλη το Σταμούλη, για την άμεση και αποτελεσματική τους βοήθεια, σε πρόσφατο περιστατικό φιλοξενίας ηλικιωμένου ζευγαριού σε αποθεραπεία. Τόνισε ότι οι οργανωμένες μονάδες φροντίδας Υγείας ηλικιωμένων και μοναχικών είναι απαραίτητες, γιατί το να πάρεις ”γυναίκα στο σπίτι” να τους φροντίζει, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.
Η Ψυχίατρος Ελένη Βουτιέρου με παρέμβασή της, τόνισε ότι η θεραπεία και η αποκατάσταση της υγείας των ασθενών είναι συνάρτηση της ψυχολογικής και σωματικής κατάστασης. Και πρόσθεσε ότι η πρόληψη πάντα και για όλα, είναι η μείωση του στρες.
Αναφορά στην ψυχολογική και τη γενική υποστήριξη των ασθενών εκανε και η Εργοθεραπεύτρια του Νοσοκομείου Χίου Ντουνή Δέσποινα τονίζοντας ότι στόχος της Εργοθεραπείας είναι να διατηρήσει τη λειτουργικότητα που είχαν οι άνθρωποι πριν την ασθένεια και να δημιουργήσει νέες δεξιότητες αν είναι δυνατόν.
Όπως είπε(μετά το πέρας των ομιλιών και των ερωταπάντήσεων με το κοινό) και Ι. Αργυρούδης με την πολύχρονη Ιατρική πείρα του ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι που δίνει όλες τις εντολές(ακόμα και στη μητέρα για να κατεβάσει γάλα για το θηλασμό)και πολλοί λένε ότι η θετική σκέψη έχει και ιαματικά αποτελέσματα. Όλα λοιπόν είναι πιθανό και δυνατό να επιτευχθούν. ”Φαίνεται πάντα αδύνατο μέχρι να γίνει” όπως είπε η Ελένη Τσεκούρα θυμίζοντάς μας τη διάσημη αυτή ρήση του Νέλσον Μαντέλα.
Την ημερίδα πραγματοποίησε η Εταιρία Αγωγής Υγείας Χίου σε συνεργασία με το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το Δήμο Χίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, την Κλινική ”Ελευθώ”, τον Πανελληνιο Συλλογο Φυσικοθεραπευτών-Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου Χίου Σάμου, το ΔΙΕΚ Χίου, την Εθελοντική Ομάδα για την Τρίτη Ηλικία ”Θαλία”, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.
Στο πρόγραμμα των ομιλητών της ημερίδας προβλεπόταν να μιλήσει και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ως Ιατρός Ρευματολόγος, αλλά τα καθήκοντα του ως Βουλευτής Χίου του επέβαλαν να βρίσκεται στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε την Ελλάδα.
Δημήτριος Γ. Ζαφείρης.
[masterslider id=”48″]
[masterslider id=”62″]
Ακολουθήστε την Chiosin.gr για να μαθαίνετε έγκυρα , άμεσα και αντικειμενικά τα νέα από τη Χίο
Ακολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο facebook
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]