[hsas-shortcode group=1″” speed=”10″ direction=”left” gap=”50″]
[masterslider id=”28″]
Το ραδιόφωνο είναι χωρίς αμφιβολία μια τεχνολογία που έχει αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητας μας και λόγω της ξεχωριστής θέσης του στην ιστορία των εφευρέσεων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αφιερώσει την 13η Φεβρουαρίου σε αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακάλυψη και διάδοση του στο κοινό έφερε στις ζωές όλων ένα νέο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που έχει την ικανότητα να μεταδώσει ζωντανά μεγάλο όγκο πληροφοριών. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονείται η συμβολή του στην ευρύτερη διάδοση απόψεων, που συμβάλει στην ενθάρρυνση της ελευθερίας της έκφρασης. Παρά την επέλαση του διαδικτύου, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αποτελεί έναν άμεσο, απλό και αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, όντας η ηλεκτρονική συσκευή με τις ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.
Μιας και αναφερόμαστε στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, οφείλουμε και εμείς ως στελέχη ενός ιδιαίτερου επαγγέλματος να τονίσουμε την σημασία της επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Με άλλα λόγια, λόγω του ότι η ίδια η φύση του ναυτιλίας καθιστά δύσκολη την τήρηση επαφής με κοντινά μας πρόσωπα, η ύπαρξη μεθόδων ασύρματης επικοινωνίας εντός του πλοίου διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά μπορούσε να υπάρξει ζωντανή μετάδοση πληροφοριών στο πλοίο, από τους τότε ραδιοφωνικούς όπως η Φωνή της Ελλάδος που μετέδιδε ειδήσεις, τραγούδια και αθλητικά νέα από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Μάλιστα, πολλοί ναυτικοί διέθεταν ατομικά ραδιόφωνα SONY παγκόσμιας λήψεως τα οποία αποτελούσαν έναν καλό σύντροφο τις δύσκολες ώρες της μοναξιάς στην καμπίνα τους. Επίσης, η σημασία του φυσικά είναι καθοριστική και στην ευκολότερη γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί και οι σπουδαστές των ναυτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα αρμόδια μέλη ώστε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό. Παρόλα αυτά, ο ρόλος του στην ενημέρωση έχει αρχίσει να παραγκωνίζεται λόγω των πρόσφατων αποφάσεων καταστολής λειτουργίας των ραδιοφωνικών όπως η Φωνή της Ελλάδος, που ενώνει τόσο τους ναυτικούς όσο και τους Έλληνες του εξωτερικού.
Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι το ραδιόφωνο έχει αρχίσει να θεωρείται υποκατάστατο των πιο σύγχρονων μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν παύει να έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία των εφευρέσεων και του επαγγέλματος μας.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου
Χατζελένης Ανάργυρος
Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν.
[masterslider id=”48″]
[masterslider id=”12″]
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]