[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
[masterslider id=”52″]
[masterslider id=”48″]
Φτωχότερος ο χώρος των Γραμμάτων. Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος.
Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος, σε ηλικία 87 ετών. Πεζογράφος, βιβλιοθηκονόμος, βιβλιογράφος, μεταφραστής, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού και ερευνητικού του έργου στη θεωρία της Βιβλιοθηκονομίας και της Βιβλιογραφίας, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική λογοτεχνία, και ειδικότερα με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.
Η ιδιαίτερη σχέση του Κ. Ντελόπουλου με τη Χίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007.
Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών (το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία» του 19ου αιώνα και το 2006 για το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα»), ενώ το 1998 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του Διεθνούς Rotary, το Paul Harris Fellow.
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος διετέλεσε διευθυντής βιβλιοθηκών του Κολλεγίου Αθηνών και από το 1977 ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή». Εργάστηκε, επίσης, ως σύμβουλος και επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής, ενώ δίδαξε βιβλιολογία στο τμήμα ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και άλλων επιστημονικών σωματείων και εταιρειών.
[masterslider id=”28″]
Ο Πρόεδρος του ΕΣ της Δημόσιας Κεντρικής ιστορικής βιβλιοθήκης Χίου Κοραής κ. Κώστας Μερούσης μας αναφέρει:
Η ιδιαίτερη σχέση του Κ. Ντελόπουλου με τη Χίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007. «Άργησα πολύ να γνωρίσω τη Χίο, αλλά από το πρώτο μου ταξίδι το καλοκαίρι του 2007, κάλυψα αναδρομικά την απουσία της, που πολλά μου ταξίδια στην Ελλάδα, την είχαν αφήσει πίσω. Με κατέκτησε η διακριτική θελκτική ομορφιά της, που κανένα από τα ηχηρά θαυμαστικά που αποδίδονται σε άλλα μέρη του τόπου δεν της λείπουν. Εκτός από ένα που είναι το ατού της: δεν είναι γραφική! Η προσωπικότητά της είναι δική της, καταδική της, τόσο που σου εξασφαλίζει αμέσως τη σύνδεσή σου μ’ αυτήν με πολλές επιβραβεύσεις. Μετά την πρώτη άφιξή μας περπατήσαμε με τη σύζυγό μου στην προκυμαία αναζητώντας σημεία γνωριμίας και αναγνώρισης. Ανάμεσά τους με προσέλκυσε μια πλάκα εντοιχισμένη στο Τελωνείο που τράβηξε την περιέργειά μου και έμελλε να με απασχολήσει συστηματικά και επίμονα… Στους νεκρούς του Wiril 7.2.1944………..
[masterslider id=”8″]
Την επομένη στην Απλωταριά επισκέφθηκα τα πλούσια βιβλιοπωλεία. Να ανακαλύψω κάποιο έντυπο, να με διαφωτίσει. Με περίμενε μια συμπαθητική εγχώρια έκδοση που μου έκανε γνωστό το δράμα που είχε επισυμβεί εκείνη την ημέρα του κατοχικού Φεβρουαρίου…. Αποφάσισα να διερευνήσω την υπόθεση…. Το θέμα θα με απασχολούσε τα τρία επόμενα χρόνια….».
Η αναζήτηση πληροφοριών ξεκίνησε από τον τοπικό τύπο και το αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», και συνεχίστηκε στα Εθνικά Αρχεία της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και Σουηδίας. Εξιστορούνται διεξοδικά οι όροι, οι συνθήκες και οι λόγοι που οδήγησαν στην επιδρομή των βρετανικών μαχητικών αεροπλάνων εναντίον πλοίου που βρισκόταν στην υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού. Δημοσιεύονται τα επίσημα ντοκουμέντα που αντηλλάγησαν αμέσως μετά το επεισόδιο μεταξύ των αρμόδιων διπλωματικών υπηρεσιών των υπουργείων Εξωτερικών της Σουηδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Σουηδικής Ανθρωπιστικής Αποστολής, τα οποία φέρνουν στο φως στοιχεία που δεν ήταν δυνατόν να είχαν γίνει γνωστά τότε. Ακόμη, δημοσιεύματα από τον ξένο Τύπο και μεταγενέστερα ιστορήματα ανασυνθέτουν φανερές και κρυφές πτυχές του συμβάντος, έστω με υποθέσεις και προσωπικές κρίσεις, ασφαλώς χρήσιμες τουλάχιστον στην ανασύνθεση του πνεύματος της εποχής και των αντιδράσεων των ανθρώπων.
Καρπός της έρευνάς του ήταν το βιβλίο των εκδόσεων Άλφα Πι (χορηγία του J. S. Fafalios Foundation), με τίτλο «ΥΠΟΘΕΣΗ WIRIL. Επεισόδιο Πολέμου. Χίος, 7 Φεβρουαρίου 1944», Χίος 2012.
Ένα χρόνο αργότερα το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε από το Δρ. Ιστορίας της Ιατρικής κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη στις 7 Φεβρουαρίου 2013 – ημέρα μνήμης του βομβαρδισμού- στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου. Ο συγγραφέας Κ. Ντελόπουλος παρουσίασε την έρευνά του υπό το γενικό τίτλο: « Υπόθεση Wiril. Από την ιστορία στον θρύλο».
[masterslider id=”12″]
Πολύτιμη για τον κ. Κ. Ντελόπουλο ήταν η Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Στον πρόλογο του βιβλίου του καταγράφει: « Οι ευχαριστίες μου προς όλους από τη θέση αυτή δεν είναι μόνο μια υποχρέωση αλλά και ευχαρίστηση δική μου. Απευθύνονται: Στο Διευθυντή της Δ.Κ.Ι.Β. Χίου «Κοραής»… Ιδιαίτερα στην Άννα Χαζίρη και την Α. Κουφοπαντελή, στελέχη της Βιβλιοθήκης, για την προθυμία τους να μου αποστέλλουν ηλεκτρονικά σελίδες από τις εφημερίδες της Χίου και για το … βάρος των δεμένων τόμων τους, που αναγκάζονταν να μετακινούν σε κάθε μου παραγγελία…». Ο Κ. Ντελόπουλος μέχρι πριν λίγους μήνες επικοινωνούσε με την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Άννα Χαζίρη και ποτέ δεν παρέλειπε να στέλνει κάθε νέο βιβλίο ή δημοσίευσή του για τις συλλογές της Βιβλιοθήκης
Η κηδεία του Κυριάκου Ντελόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τρίτη 26 Μαΐου) από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 11 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων.
πηγή: ant1news.gr